fullstack

Full stack toepassen zonder kennis

Ben je nieuw in de tech recruitment dan kunnen de verschillen tussen de functie intimiderend overkomen. Want waar ligt nu precies de grens tussen een front end developer en back end developer? En zijn de termen zoals full stack developer, full stack engineer en full stack web developer hetzelfde? Om een full stack developer inhuren, of andere developer, tot een succes te maken moet je begrijpen wat deze termen betekenen. Dit artikel focust zich op de term full stack developer.

Wat is een full stack developer precies?

Simpel gezegd is een full stack developer een persoon die op een comfortabele manier zowel met front end als back end technologieën kan werken. Een full stack ontwikkelaar heeft dus een bepaald niveau nodig van bekwaamheid in zowel de front end als back end technologie. Daarnaast moet de developer weten hoe te werken in databases, DevOps en mobiele app ontwikkeling. Hoe diepgaand kennis moet een full stack ontwikkelaar hebben van verschillende programmeertalen? Je hoeft van een full stack ontwikkelaar niet te verwachten dat ze meester zijn in alle programmeertalen. Er is een solide vaardigheid nodig in één of meerdere talen en er moet een begrip zijn hoe front end en back end technologie te integreren en hoe efficiënt samen te werken.

Hoe past een full stack ontwikkelaar binnen een team

Uit onderzoek is gebleken dat de werkgelegenheid van full stack developers in 2024 toeneemt van 135.000 naar 853.000. Dit betekent dat veel werkgevers het op prijs stellen iemand in het bedrijf te hebben met een holistische aanpak. De kennis van een full stack ontwikkelaar maakt hem of haar in staat complexe oplossingen aan te bieden en met ideeën te komen die een andere ontwikkelaar niet heeft. Met name voor grote bedrijven kunnen full stack ontwikkelaars een grote aanwinst zijn. De ontwikkelaar zal leiden met het grotere plaatje in het achterhoofd. 

Full stack developers zijn belangrijk in het ontwikkelingsteam

Full stack developers spelen een enorm belangrijke rol binnen het ontwikkelingsteam. Zij hebben zowel kennis van de front end als de back end, database, DevOps en mobiele ontwikkeling. Ze zijn geen experts in al deze technologieën, maar hebben wel een gezonde kijk op wat er allemaal mogelijk is. Dit alles stelt het hun in staat om met innovatieve oplossingen te komen met het gebruik van verschillende frameworks, talen en tools. Full stack developers zullen nog jaren een waardevolle aanwinst voor grote, maar ook kleine, bedrijven zijn.

Share