Spuitgietmachine

Een aantal kunststof spuitgiet oplossingen

Spuitgieten is al lang de beste methode voor het produceren van kunststof producten. Het is compact, met een gasinjectie of twee componenten. Waarom wordt kunststof spuitgieten zo vaak gebruikt en wanneer is het de juiste oplossing? Je leest hier precies wat alle voordelen zijn van kunststof spuitgieten. Waarom kunststof spuitgieten bij QDP?

Wat is spuitgieten precies?

Bij spuitgieten wordt een bepaalde vloeibare massa onder een hoge druk in een matrijs of vorm gespoten. Deze vloeibare massa koelt af, neemt de vorm aan van de matrijs en zodoende ontstaat er een volwaardig product. Dit proces noemt men ook wel spuitgietproces. Voor dit proces worden normaal gesproken thermoplasten gebruikt. Thermoplasten zijn kunststoffen en wanneer ze verwarmd worden, worden ze zacht. Je kunt spuitgieten zien als één van de meest essentiële vormgevingstechnieken voor onderdelen van kunststof. Het biedt vele voordelen aan ten opzichte van andere technieken, zoals bijvoorbeeld rotatiegieten. Spuitgieten heeft meer efficiëntie, sterkte, complexiteit en er is keuze in automatisering en afwerking.

Je kunt met spuitgieten complexe producten maken met veel detail en sterkte

Met kunststof spuitgieten kun je eenvoudige maar ook complexe kunststof producten maken. Zo’n spuitgietmatrijs komt onder invloed van een extreem hoge druk. Het resultaat hiervan is dat de plastic massa in de vorm harder tegen de matrijs wordt aangeduwd. Doordat er zo’n hoge druk ontstaat is het mogelijk om heel veel detail in het kunststof product aan te brengen. Daarnaast maak je het mogelijk om met de hoge druk ingewikkelde en complexe vormen te maken. Dit is met andere technieken een stuk moeilijk voor elkaar te krijgen. Nadat het product uit de matrijs komt ziet het er glad en afgewerkt uit en is een nabewerking niet nodig. Wil je een nog sterker product produceren dan kun je additieven zoals glasvezel toevoegen. Dan versterkt het product zich al tijdens het proces. 

Het gebruiken van meerdere soorten kunststoffen

Een groot voordeel van spuitgieten is dat je mogelijkheid krijgt om verschillende soorten kunststoffen te gebruiken. Dit is mogelijk door de eerder genoemde twee componenten methode. Zodoende hoef je het niet te beperken tot één soort kunststof materiaal, maar kan je gebruik maken van meerdere soorten kunststof materiaal. Dit zorgt ervoor dat je veel kosten kunt besparen en dat je een grotere ontwerpvrijheid hebt. Tegenwoordig is de keuze van verschillende soorten kunststof erg groot. De kenmerken en prestaties van kunststof variëren en in sommige gevallen kan kunststof staal vervangen. Dit alles maakt spuitgieten met kunststof nog goedkoper.

Share